Top 5 Dividend aandelen van 2021

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 om 12:23

Dividend is een deel van de winst van een bedrijf die wordt uitbetaald aan aandeelhouders. We kennen allemaal de uitspraak ‘laat je geld voor je werken’. Dit is mogelijk als je portfolio bestaat uit dividend aandelen. We hebben een top 5 gemaakt van aandelen die mogelijk kunnen helpen met het behalen van dit doel.

 

Dividend aandelen

Dividend rendement

Het uitkeren van dividend gaat per bedrijf anders de een keert per kwartaal dividend uit en de ander per half jaar of jaar. Het is belangrijk om bij het zoeken naar een aandeel niet alleen naar het bedrag te kijken wat je uitgekeerd krijgt aan het eind van de periode maar ook naar het dividend rendement. Als een aandeel 5 euro kost en 25 cent dividend uitkeert zou het dividend rendement 5% zijn. Als een aandeel van 50 euro 25 cent dividend uitkeert zou het dividendrendement nog maar 0.5% zijn. Dit kun je berekenen met de volgende formule:

Dividendrendement = (Dividend / Prijs aandeel) x 100

Een te hoog dividendrendement kan ook een waarschuwing zijn om het aandeel niet te kopen. Zoals eerder benoemd maakt een hoog dividendrendement het aandeel aantrekkelijk voor beleggers. Bedrijven kunnen deze truc gebruiken om zo weer aandeelhouders te krijgen terwijl ze zich in realiteit het uitkeren van het dividend niet kunnen veroorloven. Over het algemeen liggen goede dividendrendementen tussen de 3% en 5%.

 

1. Coca-Cola

(US1912161007)

Om te beginnen hebben we een aandeel gekozen die iedereen kent namelijk Coca-Cola. Zij zijn in meer dan 200 landen actief waardoor ze een sterke positie in de frisdrankmarkt hebben gecreëerd. Dit bedrijf keert al meer dan 50 jaar consistent dividend uit. In de loop der tijd is het dividendrendement steeds verhoogd door Coca-Cola en bedraagt het inmiddels 3.15% per jaar. Onderstaand is een grafiek te zien van het dividendrendement wat ze de laatste jaren hebben uitgekeerd aan aandeelhouders.

2. Koninklijke Ahold Delhaize NV

(NL0011794037)

Dit bedrijf zal voor velen van jullie niet vreemd zijn. Ahold Delhaize is namelijk het bedrijf achter Albert Heijn, Bol.com, Etos en Gall&Gall. Verder zit het bedrijf in verschillende landen zoals Nederland, België, de Verenigde Staten en nog veel meer waardoor ze een multinational zijn. Ze streven ernaar om 40% tot 50% van hun winst uit te keren als dividend. Ahold Delhaize keert ieder half jaar dividend uit. Het jaarlijks dividendrendement bevat ongeveer 3.5% dit wijkt af door de huidige koers.

Naast het feit dat Ahold Delhaize een goed dividendrendement uitkeren aan aandeelhouders heeft het aandeel zelf de afgelopen periode ook een flinke groei doorgemaakt. Dit is te zien op de onderstaande grafiek.

Screenshot van: tradingview.com

3. ING Groep NV

(NL0011821202)

We kennen allemaal de ING als een van de grootste banken van Nederland. Daarnaast zijn ze ook actief in Frankrijk, Duitsland, Spanje en nog meer landen. Ook zij streven ernaar om 50% van hun winst uit te keren als dividend aan aandeelhouders. Dit doen ze ieder half jaar. De afgelopen 5 jaar konden de aandeelhouder van ING Groep NV rekenen op een gemiddeld dividendrendement van 5,5%.

Let wel op dat banken altijd een goed reserve moeten hebben. Zodra dit verminderd zal het dividendrendement ook afnemen. Dit is gebeurd in 2020. Echter kan ook het tegenovergestelde gebeuren. Zodra de rentes omhoog gaan maken de banken meer winst en kunnen ze het dividendrendement verhogen. 

Screenshot van: dividendpro.nl 

4. IBM

(US4592001014)

IBM is al meer dan 100 jaar actief bezig met het maken van technologische producten. Ze zijn betrokken geweest met het ontwikkelen en maken van het eerste beademingsapparaat, De maanlanding, computers en barcodes. In plaats van iedere half jaar dividend uit te keren heeft IBM ervoor gekozen om dit per kwartaal te doen. De afgelopen jaren zit het dividendrendement rond de 5%. IBM is in 2020 een dividend aristocraat geworden omdat ze 25 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd. Echter keren ze al vanaf 1912 dividend uit aan aandeelhouders. Onderstaand is een tabel te zien met de bedragen die IBM de afgelopen jaren heeft uitgekeerd als dividend.

Screenshot van: nasdaq.com 

5. Realty Income Corporation

Dit is een vastgoedbedrijf dat winkelpanden verhuurd aan grote spelers zoals Walmart, 7-Eleven en FedEx. Realty Income heeft als doel om een deel van de winst die ze ontvangen van meer dan 6500 panden, maandelijks dividend uit te keren aan aandeelhouders. Ook Realty Income is een dividend aristocraat aangezien ze al meer dan 50 jaar aaneensluitend dividend uitkeren. Het dividendrendement van Realty Income is goed en bedraagt 4,4% per jaar.

Screenshot van: tradingview.com

Veranderen van dividend

Het is belangrijk om te weten dat bedrijven die eerdere jaren dividend hebben uitgekeerd geen zekerheid bieden dat ze het volgend jaar nog steeds dividend uitkeren. Echter zijn de bedrijven die we benoemen de afgelopen jaren zeer consistent geweest met het uitkeren van dividend. De reden dat bedrijven dividend uitkeren is zodat ze aantrekkelijk blijven voor beleggers.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Investeringspraat
2 jaar geleden

Goed artikel over dividend!