Gastblog: Waarom je zo jong mogelijk moet beginnen met beleggen

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 14:00

Om onze lezers ook informatie te geven vanuit een ander perspectief hebben we Mike Admiraal (ook wel bekend op social media als: investeringspraat) gevraagd om een gastblog te schrijven. Hierin bespreekt hij zijn eigen ervaring, doelen, werkwijze en nog veel meer. Hiernaast geeft hij een paar handige tips die jou kunnen helpen om meer rendement te behalen. 

 

Veel mensen starten pas op latere leeftijd met beleggen. Erg zonde natuurlijk, omdat juist “tijd” een belangrijke factor is tijdens het beleggen. Ken je de uitspraak: “Jong geleerd is oud gedaan”? Veel mensen zijn het erover eens dat als je jong bent je makkelijker leert. Scholen willen je dan ook zoveel mogelijk “belangrijke” dingen leren. Dit staat tussen aanhalingstekens, omdat zij ons een hoop belangrijke dingen vergeten te leren. We kunnen twisten over wat er echt toe doet, maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat goed om kunnen gaan met geld erg belangrijk is. Daar is beleggen (je geld voor je laten werken) natuurlijk een groot onderdeel van.

Samenwerken

Graag stel ik mezelf even aan jullie voor.

Mijn naam is Mike Admiraal (in ben de gast schrijver van deze blogpost), ik ben 20 jaar en op mijn 18de begonnen met beleggen. Inmiddels draag ik met heel veel passie mijn kennis over via mijn YouTube kanaal 'Investeringspraat' en andere
socialmedia, zoals Instagram en sinds kort ook TikTok.

 

Waarom zou je beginnen met beleggen?    

Veel mensen hebben een 9 tot 5 baan en krijgen daar een salaris voor, vakantie dagen, ze bouwen een (beperkt) pensioen op en sparen daarnaast nog wat. Klinkt als een perfect en veilig financieel leven, toch? Als je vrijwel niks van ons monetaire systeem weet lijkt het inderdaad de ideale situatie. Helaas moet ik je toch vertellen dat dit absoluut niet de ideale situatie is.

Tegenwoordig is sparen via een spaarrekening zinloos. Geld op een spaarrekening staat namelijk te verdampen. Dat komt door inflatie. Vroeger werd deze inflatie nog gecompenseerd door spaarrente, maar inmiddels is die rente veel te laag en zelfs soms al negatief. (Disclaimer: Ik heb het hier over sparen voor de lange termijn. Een bepaalde hoeveelheid geld achter de hand houden is juist goed)

Ervan uitgaan dat je op je oude dag van je pensioen en AOW kan genieten is nu vanzelfsprekend, maar door vergrijzing en een financieel systeem wat aan alle kanten wankelt kan dit in de toekomst ineens heel anders zijn. Het is daarom slimmer om alle geregelde dingen door de staat als bonus te zien en zelf te starten met beleggen. Je kan natuurlijk ook voor een ander doel gaan beleggen, maar zoals ik eerder schreef hoe meer tijd je hebt, hoe beter.

 

Waarom je zo jong mogelijk moet starten met beleggen?

Als je tot de doelgroep behoort van deze website ben je waarschijnlijk nog lang niet met je pensioen bezig. Toch is het slim om er nu alvast mee bezig te zijn. Zeker als je op een leuke leeftijd met pensioen wilt gaan en niet als je al de eerste ouderdomskwaaltjes begint te krijgen.

 

De factor “tijd” is erg belangrijk als je gaat beleggen. Hoe meer tijd je hebt hoe makkelijker je een leuk bedrag bij elkaar kan krijgen. Het effect van compound interest (rendement over rendement) is namelijk veel groter als je meer tijd hebt.

 

Ook loop je minder koersrisico’s, omdat je minder afhankelijk bent van goede en slechte periodes. Alle financiële markten kennen namelijk Bull (stijgende trend) & Bear (dalende trend) markten. 

 

Mijn belegginsloopbaan

Ik beleg nu inmiddels 2 jaar en in die twee jaar heb ik ongelofelijk veel geleerd. Uiteraard leer ik nog elke dag bij. Ik ben ook van mening dat het erg belangrijk is om te blijven leren. De wereld verandert tenslotte snel, dus de financiële wereld ook.

 

Waar investeer ik mijn geld allemaal in?

Mijn eigen portfolio is best wel gespreid. Ik beleg mijn geld dan ook in allerlei verschillende assets. Spreiden is ook iets wat ik iedereen kan aanraden.

 

Crypto:

Mijn favoriete beleggingsasset is de Cryptocurrency markt. Het is mijn favoriete markt, omdat het mij veel meer heeft opgeleverd dan alleen een leuk rendement. Sinds ik hiermee ben gestart ben ik ons monetaire systeem veel beter gaan begrijpen. Ik investeer sinds januari dit jaar (2021) in crypto en dan voornamelijk in Bitcoin. Naast Bitcoin hou ik er nog een aantal kleine alt-coin posities op na.

 

Aandelen & ETF’s

Mijn eerste beleggingen waren in aandelen en om precies te zijn het aandeel Tesla. (Helaas veel te vroeg verkocht.) Inmiddels heb ik een uitgebreide aandelen portfolio en heb ik ook verschillende ETF’s voor extra spreiding. In de tijd dat ik begon had ik vrij weinig kennis. Ik ben destijds eigenlijk gewoon begonnen met een verantwoordelijk budget en ik ben het gewoon gaan doen! Ik heb er zeker geen spijt van, maar ik zou het mensen niet aanraden om zonder kennis deze wereld binnen te stappen.

 

Edelmetalen

Veel jonge mensen komen niet zo snel met edelmetaal (goud & zilver) in aanraking, omdat het in eerste instantie misschien een beetje stoffig klinkt. Als je jezelf gaat verdiepen in de monetaire geschiedenis, dan kom je snel tot de conclusie dat edelmetaal eigenlijk in elk portfolio thuishoort. Zelf heb ik (fysieke) edelmetalen in mijn portfolio voor een stukje extra zekerheid en spreiding.

 

Passiefinkomen

Naast mijn beleggingen in groeiaandelen, investeer ik ook in dingen die passief geld opleveren. Hier valt o.a. het dividend wat sommige aandelen opleveren onder, maar ook DeFi (Rente over Cryptocurrencies.) In de toekomst wil ik dit veder uit gaan breiden met verschillende dingen, zoals crowdfunding.

 

Als laatste nog een paar tips van mij!

  1. Maak een plan! Door een goed plan te maken en daar een goede strategie bij te hebben zal het resultaat beter worden en je bent je emotie makkelijker de baas. Dat is gelijk de volgende tip.
  2. Het is erg belangrijk om je door je verstand te laten lijden en niet door emotie. Emotie zorgt er namelijk meestal voor dat mensen verkeerde beslissingen nemen.
  3. En als laatste laat je niet beïnvloeden door de verkeerde mensen. Vergelijk altijd verschillende meningen van mensen met elkaar en trek daar je eigen conclusie uit door zelf ook onderzoek te doen.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

investeringspraat
2 jaar geleden

Is een leuke samenwerking!