Top 5 Vegan aandelen in 2021

Gepubliceerd op 27 augustus 2021 om 10:00

Volgens Allied Market Research zal naar verwachting de wereldwijde veganistische voedselmarkt tot 2026 een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 10,5% laten zien. Veel factoren wijzen er ook op dat de vraag naar deze markt flink toe zal nemen. Enkele factoren zijn trends op het gebied van gezond eten, milieuproblemen, de effecten van schaalvoordelen en technologische innovaties.

 

Vegan aandelen 2021

Vandaar dat wij een top 5 interessante veganistische aandelen in 2021 opgesteld hebben:

 

  • Beyond Meat (BYND)
  • Oatly (OTLY)
  • Tattooed Chef (TTCF)
  • Maple Leaf Foods (MLFNF)
  • Else Nutrition (BABYF)

 

1. Beyond Meat

Beyond Meat, afkomstig uit Los Angeles, is één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van plantaardige vleesvervangers. Het bedrijf haalt eiwitten, vetten, mineralen, smaak- en kleurstoffen uit plantaardige bronnen zoals bonen, erwten, aardappelen en bruine rijst. Door over te gaan van dierlijk naar plantaardig vlees, wil het bedrijf vier groeiende mondiale problemen aanpakken: klimaatverandering, menselijke gezondheid, beperkingen op natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn.

 

Tijdens de beursintroductie (IPO) van Beyond Meat in mei 2019, verbrak het elk record van een IPO met een stijging van 163% en een prijs die bijna verdrievoudigde in één dag. Beyond Meat is een populair merk in de Vegan industrie en zal de komende jaren nog een leiderschapspositie binnen deze industrie aanhouden. Het bedrijf blijft innoveren en nieuwe producten introduceren op het gebied van plantaardige vleesvervangers.

 

Aandelen van Beyond Meat worden momenteel verhandeld tegen 122 dollar per aandeel.

 

2. Oatly

Het Zweedse bedrijf Oatly is het grootste haver drank bedrijf in de wereld. Voor meer dan 25 jaar ontwikkelt het bedrijf al alternatieve zuivelproducten op basis van haver, waaronder melk, ijs, yoghurt, kookroom en on-the-go drankjes. Oatly heeft de plantaardige melkindustrie flink door elkaar geschud, aangezien havermelk onlangs sojamelk heeft gepasseerd om de op één na bestverkopende alternatieve melk te worden na amandelmelk.

 

Oatly maakte indruk met haar beursintroductie in mei 2021, waarbij de prijzen van het aandeel met 18% stegen op de eerste dag. In 2020 zag Oatly haar omzet verdubbelen tot 421,4 miljoen dollar. Toch maakte het bedrijf verlies omdat het gefocust is om nieuwe markten te betreden, de naamsbekendheid te verbeteren en de productie uit te breiden.

 

Het bedrijf is dus flink bezig om een leiderschapspositie binnen de plantaardige melkindustrie op te bouwen. Aandelen van Oatly worden momenteel verhandeld tegen 17,69 dollar per aandeel.

 

3. Tattooed Chef

Tattooed Chef is gespecialiseerd in het maken van kant-en-klare, plantaardige diepvriesproducten. Het bedrijf heeft twee productiefaciliteiten, één in Californië en de andere in Italië. Hier wordt het voedsel geplant, gegroeid en geproduceerd waardoor het bedrijf bewust is van wat er in het voedsel gaat en hoe het wordt verwerkt. Producten worden dus van de velden naar de handen van de consument gebracht.

 

Het bedrijf ging eind 2020 naar de beurs via een Special Purpose Acquisition Company (SPAC). De omzet van Tattooed Chef steeg in 2020 met 75% tot 148,5 miljoen dollar. Er wordt verwacht dat het bedrijf haar groeitraject in 2021 zal voortzetten terwijl Tattooed Chef haar activiteiten en diensten blijft uitbreiden. Zo steeg de productomzet van het bedrijf met in totaal 363%, met een record van 84,6 miljoen dollar in 2020, vergeleken met 18,3 miljoen dollar in 2019.

 

Het bedrijf streeft ernaar om haar e-commerce activiteiten uit te bouwen, de productlijn uit te breiden en internationaal verder te groeien. Aandelen van Tattooed Chef worden momenteel verhandeld tegen 20,38 dollar per aandeel.

 

4. Maple Leaf Foods

Maple Leaf Foods is een veganistisch, duurzaam eiwitbedrijf dat gevestigd is in Canada. De visie van het bedrijf is om het meest duurzame eiwitbedrijf ter wereld te worden. Op dit moment biedt het bedrijf echter nog zowel veganistische als vleesproducten aan. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen. Maple Leaf Foods verkoopt verpakte voedingsmiddelen met producten in het assortiment zoals plantaardig eiwit en vlees dat zonder antibiotica is gekweekt.

 

In 2019 begon het bedrijf aan een enorme expansie met de oprichting van de subdivisie Greanleaf Foods. Greanleaf Foods bevat de merken Field Roast Grain Meat Co. en Lightlife, de plantaardige eiwitmerken van het bedrijf. Ook begon het bedrijf met de bouw van een enorm nieuwe productiefaciliteit, die tegen 2022 voltooid zal zijn.

 

Maple Leaf Foods meldt dat de omzet van de plantaardige eiwitmerken voor 2020 een groei van 19,5% kenden. Dit kwam uit op een totale omzet van 210 miljoen dollar, vergeleken met 176,4 miljoen in 2019. Aandelen van Maple Leaf Foods worden momenteel verhandeld tegen 27,05 Canadese dollar per aandeel.

 

5. Else Nutrition

Else Nutrition, gevestigd in Israel, heeft plantaardige voeding ontwikkeld voor baby’s en kinderen. Het bedrijf bracht voor het eerst een plantaardige peutermelk formule op de markt. De kern van deze formule bestaat uit een speciale mix van biologische amandelen, boekweit en tapioca. Bovendien is het bedrijf bezig met het op de markt brengen van een soortgelijke plantaardige melkformule voor pasgeborene en baby’s (jonger dan één jaar). Het is de missie van het bedrijf om baby’s en kinderen te voorzien van het schoonste, plantaardige alternatief voor voeding op basis van zuivel en soja.

 

Else Nutrition boekte over het eerste kwartaal van 2021 een omzetstijging van 282% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De omzet in het eerste kwartaal van 2021 bedroeg 1,1 miljoen Canadese dollar ten opzichte van 297.000 Canadese dollar in het eerste kwartaal van 2020.

 

Else Nutrition is een bedrijf met veel potentieel en is erg interessant. Aandelen van Else Nutrition worden momenteel verhandeld tegen 2,86 Canadese dollar per aandeel.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Thijs Kurstjens
2 jaar geleden

Ik heb een van de bovenstaande aandelen toegevoegd aan mijn portfolio, zag er zeker interessant uit!

Anja
6 maanden geleden

Dank voor dit mooie overzicht! Is er toevallig een update voor 2022? Ik hoor het graag!