Wat is Blockchain en hoe werkt het?

Published on 18 October 2021 at 10:00

Blockchain is een revolutionaire techniek die door velen beschouwd wordt als één van de belangrijkste technologische vernieuwingen na het internet. Hoewel cryptocurrency momenteel het meest populaire gebruik voor Blockchain is, biedt de technologie het potentieel om voor vele andere toepassingen gebruikt te worden. In dit artikel leggen wij uit wat Blockchain is en hoe het werkt.

Wat is Blockchain?

Wat is Blockchain?

Blockchain is een gedecentraliseerde database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dat kunnen allerlei verschillende soorten transacties zijn. In het ene geval kan het gaan om betalingen met een digitale munt, en in het andere geval om belangrijke gegevens die 2 partijen uitwisselen, zoals contracten, eigendomsbewijzen of diploma’s. Één dingen hebben deze transacties met elkaar gemeen. Het worden blokjes met informatie die digitaal ‘ondertekend’ zijn door beide partijen, zonder tussenkomst van een derde partij en ze worden direct opgeslagen in de database.

 

Hoe werkt het?

Alle informatie wordt met behulp van cryptografie versleuteld opgeslagen in Blockchain. Digitale betaalmiddelen die gebruik maken van Blockchaintechnologie, zoals Bitcoin en Ethereum, worden daarom ook wel ‘cryptovaluta’ genoemd. Alle gemaakte transacties worden in blokjes opgeslagen in een groot netwerk van computers. Een nieuw blokje bevat altijd informatie over het vorige blokje, wat ook weer informatie over het vorige bevat. Zo ontstaat een lange, onveranderbare en niet te kraken informatieketting.

 

Gedecentraliseerd

Traditionele databases zijn over het algemeen vaak centraal georganiseerd. Dat betekent dat er één locatie is waar alle gegevens opgeslagen worden. Alleen op die ene locatie worden gegevens gewijzigd en gedeeld met gebruikers. Bij Blockchain is er juist geen centraal punt, maar zijn er meerdere knooppunten (computers) die allemaal een exacte kopie van de database bevatten. Deze knooppunten worden ook wel ‘nodes’ genoemd. Een node is dus een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk.

 

Er is bij Blockchain dus niet één eigenaar of toezichthouder, zoals dat bij traditionele databases wel het geval is. Het toezicht ligt bij de gebruikers van Blockchain zelf. Nieuwe transacties worden opgeslagen in de database door de ‘nodes’. Hiervoor moeten ze eerst een code zien te vinden die aangeeft dat alle informatie klopt. De verschillende nodes moeten het met elkaar eens zijn dat de code juist is. Pas dan wordt de informatie opgeslagen in de Blockchain.

 

Niemand kan dus op eigen houtje informatie opslaan of wijzigen in de Blockchain.

 

Veiligheid

Alle gemaakte wijzigingen worden in de database automatisch gekopieerd naar alle computers. Het systeem is, zoals eerder benoemd, niet afhankelijk van één centrale database. Hierdoor ontstaat er niet meteen een groot probleem als er iets gebeurt met een van de nodes. Wanneer er een computer in het blockchainnetwerk wordt gehackt of de stroom valt uit, zijn de andere nodes er altijd nog met elk hun eigen kopie van de database. Het is dus een veiliger systeem dan databases die centraal georganiseerd zijn.

 

Ontstaan van Blockchain

De Blockchain technologie werd voor het eerst uitgelegd in 2008 door Satoshi Nakamoto. In 2008 publiceerde hij een whitepaper over de Bitcoin, waarin de Blockchain technologie beschreven werd. In 2009 lanceerde hij de Bitcoin dat gebruik maakte van de Blockchain.

 

Is Blockchain de toekomst?

Blockchain is een ‘open’ technologie die voor heel veel verschillende toepassingen ingezet kan worden. Iedereen die dus de techniek beheerst, kan zijn eigen Blockchain-database bouwen voor eigen toepassingen. Hierbij bepaal je een protocol, waaraan de database moet voldoen en er dus verschillende blockchains ontstaan.

 

Een groot voordeel van Blockchain is dat het onhandige papieren contracten en documentatie kan vervangen door slimme en veilige elektronische documenten. Dat kan veel processen beter en efficiënter maken.

Add comment

Comments

There are no comments yet.