Les 4: Verschillende order types bij het kopen van een aandeel

Published on 30 August 2021 at 10:00

Als je besloten hebt dat je wil gaan beleggen en een strategie bedacht hebt kun je een aandeel kopen door het plaatsen van een order. Op dit punt zul je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn waarop je dit kan doen. Denk hierbij aan een Limit order, Market order, Stoploss order en Stoplimit order. Daarnaast zal het order termijn ook van belang zijn. In dit artikel komen al deze onderwerpen aan bod, en weet jij straks precies hoe je een order moet plaatsen.

Verschillende order types aandelen

Limit order

De limit order optie is de meest gebruikte. Hierbij bepaal je vooraf hoeveel aandelen je wil kopen of verkopen en tegen welke prijs. Stel dat je van plan bent om 100 aandelen van hetzelfde bedrijf te kopen. De koers van het aandeel is op dat moment 20 euro per stuk, maar het maximale dat jij wil betalen is 18 euro per stuk. Dan kun je dus een limit order plaatsen voor 100 stuks tegen een prijs van 18 euro. Als de koers dan de 18 euro bereikt worden de aandelen automatisch gekocht. Op deze manier hoef je dus niet zelf te blijven kijken of het aandeel de prijs bereikt die jij ervoor wil geven.

Echter kan het in sommige gevallen zo zijn dat de koers je gewenste bedrag niet bereikt. in dit geval zal de order dus nooit worden uitgevoerd. Hoe dichter de limit order prijs bij de koers ligt hoe groter de kans dat deze uitgevoerd wordt.

 

Market order

Een andere optie is de market order. In dit geval kun je direct een aandeel kopen of verkopen tegen de huidige marktprijs. De market order wordt ook wel de bestens order genoemd. Het is alleen mogelijk om het aantal stuks te bepalen. De prijs kan vooraf niet worden bepaald omdat je de aandelen bij een market order direct koopt of verkoopt tegen de marktprijs. Stel je wilt 100 aandelen van een bedrijf kopen. Met een marktprijs van 20 euro. Dan koop je dus direct 100 aandelen voor 20 euro en zal je totale order 2000 euro zijn.

Het is ook mogelijk om een market order te plaatsen terwijl de beurs gesloten is. Let hierbij wel op dat de prijs waarmee het aandeel de dag heeft afgesloten af kan wijken van de prijs waarmee het aandeel de volgende dag opent. Stel het aandeel sluit de dag af met 20 euro maar s ’avonds komt er ineens heel goed nieuws. Dan kan het zo zijn dat het aandeel geen 20 euro meer is als de beurs opent maar 25. In dit geval betaal je dan ook 25 euro per aandeel in plaats van 20.

 

Stoploss order

Ordertypes kunnen ook helpen doordat ze snel kunnen reageren op plotselinge veranderen van de koers van een aandeel. Stel je hebt 100 aandelen van 20 euro per stuk en je hebt het geval dat deze prijs ineens flink kan dalen. Dan kun je een stoploss order plaatsen om grote verliezen te voorkomen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om voor de 100aandelen van 20 euro een stoploss order te plaatsen van 15 euro. Zodra de koers deze prijs bereikt zullen de 100 aandelen verkocht worden voor die prijs. Ondanks dat je verlies hebt gemaakt zorgt dit er wel voor dat het beperkt is gebleven. Zo kun je eventuele grote verliezen voorkomen.

Er zit wel een klein addertje onder het gras bij een stoploss order. Stel je hebt een stoploss order van 15 euro geplaatst terwijl de beurs is gesloten. Dan kan het zo zijn dat een bedrijf die avond slecht nieuws krijgt waardoor de koers van het aandeel lager zal openen dan waarmee het is gesloten, bijvoorbeeld nog maar 10 euro. Dan zullen de 100 aandelen voor 10 euro per stuk worden verkocht ondanks dat je een stoploss limit hebt gezet van 15 euro.

 

Stoplimit order

Laten we ervan uitgaan dat we hetzelfde voorbeeld aanhouden. Je hebt zojuist een stoploss order geplaatst van 15 euro. Zoals ik eerder al aangaf is het mogelijk dat je uiteindelijk je aandelen alsnog voor minder dan 15 euro verkoopt door veranderingen die s ’nachts plaats hebben gevonden. Om dit te voorkomen kun je naast een stoploss order ook een stoplimit order zetten van bijvoorbeeld 12 euro. Nu zal het aandeel alleen verkocht worden bij een koers tussen de 15- en 12 euro. Blijkt de beurs te openen met een koers die lager is dan 12 euro zal de order niet worden uitgevoerd.

 

Ordertermijn

Als je een order plaatst kun je kiezen tussen een dagorder en doorlopende order. Besluit je voor een dagorder te kiezen dan is deze order ook maar een dag geldig. Heeft de koers niet je gewenste bedrag gehaald, dan zal de order automatisch verwijderd worden. Kies je voor een doorlopende order, dan blijft de order geldig tot het aandeel je gewenste bedrag heeft bereikt. Dit kan heel lang duren en in sommige gevallen lukt het niet.

Add comment

Comments

Investeringspraat
3 years ago

Waardevolle info!