Beginnen met cryptocurrency: Zo moet je het doen!

Published on 15 September 2021 at 10:00

Wil jij beginnen met het investeren in Cryptocurrency maar weet jij niet hoe? Lees dan dit artikel waarin er wordt uitgelegd hoe iedereen kan beginnen en hoe je fouten kan voorkomen. Dit artikel is geschreven door het Instagram account @ganubeleggen.nl. Wegens zijn brede kennis hebben wij gevraagd of hij voor jullie een stappenplan kon maken. Mis het artikel niet en start vandaag nog!

Beginnen met cryptocurrency: zo moet je het doen!

Voor je gaat beginnen met beleggen in crypto is het wel zo handig om van te voren informatie op te hebben gedaan over hoe crypto werkt en hoe je er in kunt beleggen. Er zijn namelijk genoeg mensen die deze informatie niet hebben opgedaan en meteen zijn begonnen met beleggen. Dit pakt niet altijd even goed uit. Met de juiste kennis weet je wat je wel en niet moet doen, waardoor je veel fouten kunt voorkomen. Gelukkig ben jij op dit blog beland en ga jij alle informatie die je nodig hebt in dit blog lezen!

 

Wat is cryptocurrency?

Voor we gaan beginnen met beleggen in crypto, is het handig om te weten wat cryptocurrency eigenlijk is. Cryptocurrency (de algemene term van alle cryptomunten) is een digitale munteenheid. Je kunt een cryptomunt niet in je handen of in je portemonnee hebben. De meest bekende cryptomunten zijn Bitcoin, Ethereum, Cardano, Binance coin en Dogecoin.

Geen een cryptomunt heeft een eigenaar. Wel een oprichter die (waarschijnlijk) een groot deel van de munten bezit, maar nog steeds is dat geen eigenaar. Iedereen die een deel van een cryptomunt bezit is mede-eigenaar. Omdat er geen eigenaren zijn en er geen centraal bestuur is dat de waarde van de cryptomunten stuurt, kunnen de koersen van de munten heel erg op en neer bewegen. Dat is eenmaal waar crypto bekend om staat. De heftige koersbewegingen zorgen voor het risico dat beleggen in crypto met zich meebrengt. Je kunt namelijk in een korte periode veel geld verdienen of verliezen. En dat is nou juist hetgeen dat crypto zo leuk maakt.

Als er een lineaire stijging in de waarde zou zijn geweest en er verder weinig met de koers zou gebeuren, zou beleggen in crypto helemaal niet zo leuk zijn. Toch is het wel even billen knijpen wanneer je hele portfolio 10% minder waard is geworden in 24 uur. Maar zoals echte crypto beleggers dat zeggen, it is part of the game. Wanneer jij de heftige koersbewegingen niet aankunt, is het verstandig om niet te beginnen met beleggen in crypto. Gelukkig is het iets waaraan je kunt wennen en waar je mee om kunt leren gaan.

 

Beginnen met cryptocurrency: de blockchain

Waar een auto een motor nodig heeft om te kunnen rijden, heeft de crypto markt de blockchain nodig om te kunnen bestaan. De blockchain is een moeilijk onderwerp, waar een heleboel mensen weinig van begrijpen. Toch zal ik mijn best doen het zo simpel mogelijk uit te leggen, want het is wel belangrijk om in het kort te weten wat het inhoudt.

De blockchain is een database waar een heleboel informatie in opgeslagen wordt. Het wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt om transacties van cryptomunten in op te slaan, maar veel mensen verwachten dat het in de toekomst voor veel meer zaken gebruikt gaat worden.

Het is namelijk extreem goed beveiligd. Elke keer wanneer mensen een transactie doen met crypto, gaat het van de ene naar de andere partij. Om deze transactie af te sluiten, wordt het digitaal ondertekend. Wanneer dit is gedaan wordt de informatie meteen opgeslagen op de blockchain, zonder dat daar iemand anders bij betrokken is. Alle transacties worden opgeslagen in blokken met versleutelde informatie. Vandaar de naam 'blockchain'. Elk blok bevat informatie over het vorige blok en ook die bevat informatie over het vorige blok enzovoorts. Om iets te kunnen veranderen in de blockchain, moet je alle blokken veranderen. Dat is een onmogelijke klus en daarom is de blockchain zo ontzettend veilig. Ook is er niet 1 centrale plek waar alle informatie wordt opgeslagen, maar er zijn allerlei verschillende computers verspreid over de hele wereld met informatie over de blockchain.

 

Beginnen met cryptocurrency: een beleggingsstrategie

Een beleggingsstrategie zorgt er voor dat je minder snel onverstandige keuzes maakt die negatief uit zouden kunnen pakken. Het is voor elke belegger dan ook belangrijk om een beleggingsstrategie te hebben. Er bestaat niet iets als 'de beste beleggingsstrategie', omdat iedereen een eigen doel heeft en een bepaalde manier waarop hij of zij wilt beleggen. Wil je voor op de lange termijn beleggen in aandelen? Dan zouden de DCA en de Buy and hold strategie interessant zijn voor jou. Maar wij hebben het in dit blog over beleggen in crypto, waarbij de lumpsum en de buy low sell high strategie meer passen.

De naam van de buy low sell high strategie zegt het al. Je koopt op een laag punt in en verkoopt het op een hoger punt. Bij de lumpsum strategie beleg je in een keer al je geld in een bepaald object. Dit kunnen aandelen van een bedrijf zijn, maar ook een cryptomunt. Kies een beleggingsstrategie waar jij je goed bij voelt.

 

Zo kun je beginnen met beleggen in cryptocurrency: Stappenplan

Nu je op de hoogte bent van informatie over de blockchain en cryptomunten zelf, is het tijd om te gaan bekijken hoe je kunt beginnen met beleggen in crypto. Daarom heb ik hieronder een klein stappenplan geschreven.

1. Kom meer te weten over crypto in een videotraining​

Ik heb je niet verteld over de cryptomunten zelf, maar alleen maar over de meest cryptomunten in het algemeen. Ook heb ik je niet verteld hoe je een goede cryptomunt uitkiest, want dan zou dit blog veels te lang worden. Echter zijn er andere mensen, die veel meer verstand hebben van crypto dan ik, die jou dat maar al te graag uitleggen in een gratis videotraining.

Ik heb de videotraining zelf ook gevolgd en ik was verbaasd over hoe goed Patrick en Derek (de 2 experts) alles wisten uit te leggen. Sta jij open om nieuwe dingen te leren over crypto? Dan is deze gratis videotraining volgen een must!

2. Maak een account aan bij een broker

Wanneer je zelfstandig wilt beleggen doe je dat via een broker. Een broker is een partij tussen jou en de beurs, die er voor zorgt dat de opdrachten die jij geeft, uitgevoerd worden. Wil jij 0.01 Bitcoin hebben? Dan zorgt een handelaar van de broker er voor dat jij dat in je bezit krijgt. (Daar moet je natuurlijk wel voor betalen).

De beste broker van Nederland is Bitvavo. Het is ontzettend makkelijk in gebruik en super goedkoop. De transactiekosten zijn maximaal 0.25%. Op 1000 euro is dat dus maar 2.5 euro aan transactiekosten! Ook heeft Bitvavo een breed aanbod van wel meer dan 60 verschillende cryptomunten waar je in kunt beleggen.

 

Veelgemaakte fouten

Van fouten kun je leren. Toch voorkom je liever dat je überhaupt een fout maakt. In dit stukje geef ik voorbeelden van veelgemaakte fouten en vertel ik jij hoe je kunt voorkomen dat je ook zo'n fout maakt.

Er zijn mensen die denken dat het verstandig is om te beleggen in een object waarvan de koers heel hard stijgt. Deze mensen zijn bang om winst mis te lopen. Dit fenomeen noemen wel ook wel FOMO (Fear Of Missing Out). Door FOMO verliezen een heleboel mensen geld tijdens het beleggen. Ze kopen het in op een hoge prijs en wanneer ze zien dat de koers daalt, verkopen ze het snel uit paniek. Probeer dit scenario hoe dan ook te voorkomen.

Veel mensen zijn voorstander van 'buy the dip', waarmee wordt bedoeld 'koop in wanneer de prijs laag is'. Op het moment van schrijven is de cryptomarkt bijzonder hard gedaald in de afgelopen week. Toch zijn er genoeg mensen die zich niet druk maken en extra cryptomunten bijkopen. Of jij zoiets ook zou doen ligt volledig aan jezelf, als je maar 1 ding blijft onthouden. Beleg nooit in iets dat in een goede stijgende lijn zit.

Paniek verkopen, ook wel panic sellen genoemd, komt ook heel vaak voor in de wereld van beleggen. Mensen zien de koers dalen en verkopen direct hun beleggingen, of ze daar nou een klein beetje winst of verlies op pakken, uit de angst dat de koers nog meer daalt. Ook dit is een van de redenen waarom veel mensen veel geld verliezen tijdens het beleggen. Een dip in de markt gebeurt om de zoveel tijd gewoon en daar is niks ergs aan. Je kunt er zelfs van profiteren door op een laag punt bij te kopen en dat na een periode van stijging weer te verkopen voor winst. Kun jij niet tegen de emotionele druk van een koersdaling en weet jij van jezelf dat je je beleggingen uit paniek zou gaan verkopen? Dan is beleggen in crypto niets voor jou en kun je beter kijken naar beleggingsfondsen.

Er zijn talloze crypto gurus die beweren dat de munt die zij hebben gevonden 'to the moon' gaat. Hiermee bedoelen ze dat de cryptomunt heel erg in waarde gaat stijgen en dat iedereen die munt, nu het nog goedkoop is, zou moeten kopen. Er zijn genoeg mensen die deze mensen blindelings geloven en meteen beleggen in die cryptomunt. Het zal vast voorkomen dat de munten die ze aanbevelen heel erg stijgen in waarde, maar dat gaat niet altijd zo zijn. Mijn tip: geloof niet alles wat mensen je vertellen. Doe altijd zelf onderzoek naar de munt waarin je wilt gaan beleggen. Zie je dat het idee achter de munt revolutionair is en heel veel potentie heeft? Dan zou het inderdaad een interessante munt kunnen zijn. Is dat niet het geval en is het idee achter de munt al talloze keren uitgevoerd? Dan kun je er beter niet in beleggen.

De conclusie:

Beginnen met beleggen in crypto is niet bepaald heel moeilijk. Toch zijn er veel fouten die je kunt maken, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Iets wat zou kunnen helpen bij het voorkomen van deze fouten, is het stukje tekst van hierboven nog een keer lezen of bijvoorbeeld een videotraining volgen. Maar je gaat hoe dan ook fouten maken en daarbij geld verliezen. Dat is iets waar je niet omheen kunt. Zorg er alleen voor dat het niet te vaak gebeurt en op de langer termijn je rendement hoger is dan je verliezen. Ik hoop dat je na het lezen van dit blog een stuk wijzer bent geworden op het gebied van crypto en dat je weet hoe je kunt beginnen met beleggen in crypto.

Neem ook een kijkje op ganubeleggen.nl voor meer content

Add comment

Comments

There are no comments yet.